Wijkopbouworgaan Zuid-West

Straatfeest Courbetstraat: bescheiden, maar reuze gezellig

maandag 9 juli 2007

Geschiedenis Courbetstraatfeest

Sedert 1993 organiseren wij jaarlijks een Courbetstraatfeest voor grote en kleine bewoners van de Courbetstraat en de ‘buren’ uit de Michelangelostraat en de Watteaustraat. Het oorspronkelijke doel was om in een straat met een verouderende bevolking een basis te leggen voor onderling contact en burenhulp. Op het eerste feest is het idee geboren om een speelplekje en een bank te vragen aan het stadsdeel. Het speelplekje – ’t zijn er twee geworden, voor de deur van Courbetstraat 2-4 en op het ‘Watteaupleintje’ - is jaren later inderdaad gerealiseerd en voorziet voor de inmiddels snel verjongende bevolking duidelijk in een behoefte. Dankzij het jaarlijkse straatfeest kennen veel ‘Courbetters’ elkaar, het is een beetje een dorp in de stad. Jaarlijks nemen tussen de 100 en 150 mensen deel aan het straatfeest, in een straat met zo’n 300 bewoners.

Courbetstraatfeest 2007

Soms organiseren we een uitgebreide versie van het straatfeest, soms alleen een borrel. Het ‘echte straatfeest’ bestaat uit kinderspelen, muziek, borrel en een gezamenlijke maaltijd op straat. In de kleine versie organiseren we alleen een borrel rond de boom voor Courbetstraat 2-4.
Bij de uitgebreide versie moeten we een vergunning aanvragen en de straat laten afzetten, hetgeen nogal wat geld kost (verkeersmaatregelen, leges, precario).
Ook in 2007 wilden we weer een uitgebreide versie organiseren, maar door het slechte weer, is het uiteindelijk toch een bescheiden, maar reuze gezellig feest geworden. Gelukkig konden we een partytent lenen van het wijkcentrum, zodat de kinderen droog konden knutselen onder leiding van Alex de Wolf. En daarna konden de volwassenen gezellig borrelen en eten op straat. Alleen het springkussen werd op een gegeven moment te nat om te kunnen springen.
Verder hadden we als thema ‘op excursie in de straat’, waarbij we op zoek gingen naar

  • mooie tuinen
  • coole keukens en badkamers
  • kunst.

Dat laatste deden we bij de galerie Tsjernina voor kinderen van Tsjernobyl op Courbetstraat nummer 30. Het was erg leuk om elkaars huizen te bekijken.

An Huitzing

Hieronder staan enkele foto's van het feest in de Courbetstraat. gallery_fotos_straatfeest07

Voor meer foto's kunt u terecht op: