Categorieën
Geen categorie

ENGELS LEREN SPREKEN? RUIM AANBOD AAN TAALSCHOLEN IN ZUID!

Wie zich vreemde talen zoals het ENGELS eigen wenst te maken, kan op velerlei plaatsen terecht. Zo biedt de TAALSCHOOL van BERLITZ. Kinderen en tieners kunnen aan deze internationaal bekende taalschool terecht voor ENGELSE LES, voor andere talen heeft de Taalschool ook een fraai aanbod: meer info treft u hier:
https://www.berlitz.com/nl-nl/kinderen-en-tieners/engels

Een optie voor volwassenen wordt geboden door de #VOLKSUNIVERSITEIT #AMSTERDAM. Hier kan men naast ENGELS ook kiezen om een andere taal te leren. Mensen in het bezit van een #STADSPAS met een #groene #stip krijgen een aantrekkelijke #korting op het #lesgeld. Voor meer info kan men hier terecht: https://www.volksuniversiteitamsterdam.nl/talen

Categorieën
Geen categorie

WIJKRAAD VRAAGT GEMEENTEBESTUUR OM HANDHAVING ROND BSA. OVERLAST IS ONHOUDBAAR.

WIJKRAAD ZUID – WEST AMSTERDAM  is zeer bezorgd over de overlast die de British School of Amsterdam (BSA) veroorzaakt voor de omwonenden. De school, die sinds enige jaren gevestigd is aan de Havenstraat, zorgt voor verkeerschaos, stank en geluidsoverlast.

De Wijkraad vraagt de Gemeenteraad van Amsterdam om maatregelen te nemen om deze situatie te verbeteren. Ook richten ouders met hun automobielen schade aan aan persoonlijke eigendommen van omwonenden.

Plantenbakken, bankjes, bloembakken, geveltuinen, buurtboekenkastjes en andere objecten worden beschadigd, verwijderd, gestolen en kapot gereden. De situatie voor omwonenden wordt zo langzaam onhoudbaar.

De BSA is een internationale school met ruim duizend leerlingen, die voornamelijk met de auto worden gebracht en gehaald. Dit leidt tot een enorme drukte op de rotonde van de Amstelveenseweg, waar ook veel ander verkeer langs komt. Er wordt dubbel geparkeerd, stilgestaan op het fietspad en getoeterd. De verkeersregelaars die de school heeft ingehuurd, kunnen het niet aan. De luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid lijden hieronder.

Daarnaast hebben de bewoners last van het lawaai dat de kinderen maken tijdens de pauzes. De school heeft een binnenspeelplaats die grenst aan de woningen aan de Havenstraat. Het gegil en geschreeuw van de kinderen is zo hard dat het door merg en been gaat. De school heeft toegezegd te kijken naar mogelijke geluidsabsorptie door beplanting of schermen, maar daar is nog niets van terecht gekomen.

De buurtbewoners zijn altijd al tegen de komst van de BSA geweest, maar hun bezwaren zijn door de rechter afgewezen. De school heeft een vergunning gekregen om zich te vestigen in een voormalig kantoorpand, dat niet geschikt is voor een onderwijsinstelling van deze omvang. De gemeente heeft onvoldoende rekening gehouden met de impact die de school heeft op de leefbaarheid van de wijk. De Gemeente Amsterdam heeft een ZORGPLICHT naar de omwonenden en de Wijkraad wenst de Gemeente te adviseren deze zorgplicht ook na te leven.

WIJKRAAD ZUID – WEST verzoekt de gemeenteraad om actie te ondernemen om de overlast van de BSA te verminderen. Ik stel voor om:

– De verkeerssituatie rondom de rotonde te herzien en te zorgen voor voldoende parkeergelegenheid en fietsenstallingen voor de school.

– De school te verplichten om geluidswerende maatregelen te treffen op de binnenspeelplaats en het aantal pauzes en het aantal kinderen per pauze te beperken.

– De school te stimuleren om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer en de fiets voor het vervoer van de leerlingen.

– De school dan wel ouders met auto’s te verplichten de schade aan eigendommen van omwonenden te herstellen, te vergoeden en het toezicht door het inschakelen van gemeentelijke handhavers fors te vergroten.

– De communicatie tussen de school en de buurtbewoners te verbeteren en hen te betrekken bij het zoeken naar oplossingen.

WIJKRAAD ZUID – WEST AMSTERDAM hoopt dat dit raadadres leidt tot spoedige actie van gemeentewege om de overlast van de BSA aan te pakken. Wij danken u voor uw aandacht.

Categorieën
Geen categorie

BEZOEK BLOESEMPARK IN HET AMSTERDAMSE BOS

WIJKRAAD ZUID – WEST AMSTERDAM organiseert een wandeling door het BLOESEMPARK in Amsterdamse Bos. De lente brengt de ruim 400 kersenbomen tot volle voorjaarsbloei. Gedurende onze wandeling zullen we volop genieten van de kleurenpracht. Er is volop gelegenheid tot het maken van fijne familiekiekjes. Na afloop drinken we een kopje thee bij Restaurant De Bosbaan

Verzamelplaats:
Tramhalte van de Museumtramlijn bij de hoofdingang van het Amsterdamse Bos

Tijd: 10.30 – 12.30 uur

Kosten van deelname: 5 Euro, contant en gepast te voldoen

Datum: zondag 02 april 2023

Aanmelden via: 06 272 641 38

Categorieën
Geen categorie

PERSONEEL VAN LEEUWENHOEK ZIEKENHUIS STAAKT MET SUCCES

Het medisch – en ziekenhuispersoneel van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis legde op 16 maart 2023 het werk neer in het kader van de landelijke stakingsacties in 64 ziekenhuis in het gehele land. Inzet van de staking was de salarisonderhandeling met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (werkgevers) die vast moet worden gelegd in een nieuwe CAO.

Op 27 maart 2023 werd bekend dat de vakbonden een gunstig resultaat wisten te boeken in samenspraak met de NVZ. Het personeel krijgt er 15% salaris bij. Een felicitatie waard want nieuwe stakingen in april zijn daarmee van de baan.

Tijdens de staking in maart werd een sit in georganiseerd, was het ziekenhuisgebouw behangen met FNV en CNV vlaggen, werden ludieke spellen gespeeld op het plein voor de hoofdingang, werden appel en snert uitgedeeld en toespraken van Bondsbestuurders wisselden elkaar af. Patiënten ontvingen een witte roos of een bos tulpen naast het ziektebed. Een staking geeft patiënten en hun naasten energie!

Categorieën
Geen categorie

ENERGIETOESLAG 2023 AANVRAGEN!

De energiekosten blijven ook in 2023 hoog, daarom stelt de regering voor mensen met een minimuminkomen uit werk, uitkering of pensioen weer een ENERGIETOESLAG 2023 beschikbaar.

Men kan een bedrag van 1300 Euro aanvragen. In de loop van het jaar kunnen na een eventuele toekenning van de toeslag twee bedragen worden verwacht één van 500 Euro en één van 800 Euro, samen 1300 Euro.

Deze kunt u bij de Gemeente Amsterdam aanvragen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de modelbrief welke hieronder wordt weergegeven;

MODEL BRIEF AANVRAAG ENERGIETOESLAG

———————————————————————

Voorzieningen
WPI
Gemeente Amsterdam
Antwoordnummer 47197
1070 WB Amsterdam

Amsterdam, 16 maart 2023
Betreft: Aanvraag energietoeslag 2023

Geachte heer/mevrouw,

Middels deze brief wil ik graag een aanvraag doen voor de energietoeslag 2023. Ik ben een inwoner van Amsterdam met een laag inkomen en ik heb moeite om mijn energierekening te betalen. Ik heb begrepen dat de overheid een compensatie biedt voor gezinnen met een laag inkomen om de hoge energieprijzen te compenseren. Graag zou ik hiervoor in aanmerking willen komen.

Volgens de informatie die ik heb gevonden op de website van de Rijksoverheid, bedraagt de energietoeslag 2023 in totaal € 1.300. Door mijn minimuminkomen voldoe ik aan de criteria voor deze regeling.

Ik hoop dat u mijn aanvraag in behandeling wilt nemen en mij de energietoeslag 2023 zo spoedig mogelijk uit zal keren. Ik verzoek u de energietoeslag over te willen maken op mijn bankrekening; ………

Ik dank u bij voorbaat voor uw medewerking en aandacht.

Met vriendelijke groet,

…….

(naam, adres handtekening toevoegen)

Categorieën
Geen categorie

PASEN IN AANTOCHT, ACTIVITEITEN IN DE THOMAS

Woensdag 5 april, 20.30 in De Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36    Pasen: de Nieuwe Traditie van De Nieuwe Poort legt het je op traditionele én moderne wijze uit. Waarom is het verhaal van Jona in de wallevis óók een Paasverhaal?  De oude verhalen worden door Ruben van Zwieten gekoppeld aan de nieuwe tijden. En je krijgt ook nog eens de highlights mee uit de urenlange Matthäus Passion! Topmusici verzorgen namelijk de muzikale omlijsting van het optreden met aria’s uit de Johannes en Matthäus Passion! Aanmelden kan hier.

Categorieën
Geen categorie

BUURTCONCERT IN DE ZWIJGER

Op Vrijdag 31 maart, 20.00 uur: Buurtconcert in Willem de ZwijgerkerkHydra String Quartet, van Schubert tot Sinatra  Zie: HOME | Buurtconcerten

Categorieën
Geen categorie

HULPDIENSTEN OEFENEN BIJ OLYMPISCH STADION

De #Hulpdiensten organiseren een #oefening in en rond het #Olympisch #Stadion op 29 maart 2023. Wellicht dat bewoners en verkeer hier enige hinder van kunnen ondervinden. De oefening is belangrijk voor de goede inzetbaarheid van de nooddiensten.

Categorieën
Geen categorie

OPENBAAR VERVOER WORDT MINDER, DAT IS ONGEWENST

WIJKRAAD ZUID – WEST AMSTERDAM, schrijft een brief aan de Gemeenteraad en de Vervoersregio Amsterdam. Met deze brief uiten wij onze zorgen over het beperken van het aanbod van openbaar vervoer en het aantal tramlijnen in Zuid-West Amsterdam.

Wij vinden dat deze maatregelen een negatieve invloed hebben op de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid van onze wijk. Graag lichten wij onze bezwaren toe aan de hand van de volgende punten:

– Het verminderen van het aantal tramlijnen leidt tot langere reistijden, meer overstappen en meer drukte in de overgebleven trams. Dit is niet alleen oncomfortabel en onpraktisch voor de reizigers, maar ook ongunstig voor het milieu en de volksgezondheid. Bovendien vermindert het de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer als alternatief voor de auto.

– Het beperken van het aanbod van openbaar vervoer heeft een negatief effect op de sociale cohesie en de participatie van de bewoners van onze wijk. Veel mensen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer om naar hun werk, school, winkels, familie, vrienden of activiteiten te gaan. Door het verminderen van de frequentie en de beschikbaarheid van het openbaar vervoer worden deze mensen geïsoleerd en beperkt in hun mogelijkheden om mee te doen in de samenleving.

– Het beperken van het aanbod van openbaar vervoer en het aantal tramlijnen heeft ook gevolgen voor de veiligheid in onze wijk. Minder openbaar vervoer betekent minder sociale controle, minder verlichting en minder toezicht op straat. Dit kan leiden tot meer criminaliteit, overlast en onveiligheidsgevoelens bij de bewoners.

Wij verzoeken het College van Burgemeester en Wethouders dan ook om deze maatregelen te heroverwegen en te kiezen voor een beter openbaar vervoer in Zuid-West Amsterdam.

Wij denken dat dit niet alleen goed is voor onze wijk, maar ook voor de hele stad. Een goed openbaar vervoer draagt bij aan een duurzame, leefbare en inclusieve stad waar iedereen zich thuis voelt.

Categorieën
Geen categorie

ONTMOETINGSCENTRUM CIRCL VERDWIJNT VAN DE ZUIDAS – SLOOP DREIGT

Wijkraad Zuid West Amsterdam wil een raadadres schrijven over de aanstaande sloop van het gebouw CIRCL op de Zuidas.

CIRCL is een circulair paviljoen dat in 2017 werd geopend door ABN AMRO op de Zuidas. Het gebouw is gemaakt van hergebruikte materialen en heeft een duurzaam ontwerp. Het biedt ruimte voor vergaderingen, evenementen, exposities en horeca. CIRCL is bedoeld als een inspirerend voorbeeld van de circulaire economie en een ontmoetingsplek voor bewoners en iedereen die zich daarvoor interesseert.

Echter, in 2020 maakte ABN AMRO bekend dat het gebouw CIRCL zou worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe kantoortoren. Dit besluit stuitte op veel kritiek en onbegrip vanuit de buurt, de gemeente en de duurzaamheidssector. Hoe kan een gebouw dat symbool staat voor circulariteit zo snel worden afgebroken? Wat gebeurt er met de materialen en de functies van CIRCL? En past dit wel bij de ambitie van Zuidas om een groene en leefbare wijk te worden?

De Wijkraad Zuid West Amsterdam vindt dat de sloop van CIRCL een gemiste kans is voor de ontwikkeling van Zuidas als een complete, unieke wijk waar werken, wonen en leven samenkomen. De wijkraad wil daarom een raadadres schrijven aan de gemeenteraad van Amsterdam om te pleiten voor het behoud of de verplaatsing van CIRCL. Een raadadres is een brief waarin burgers of organisaties hun mening of verzoek kenbaar maken aan de gemeenteraad.

Met het raadadres wil de wijkraad de gemeenteraad vragen om:

– De sloop van CIRCL te voorkomen of uit te stellen tot er een alternatieve locatie is gevonden voor het gebouw.

– De dialoog te faciliteren tussen ABN AMRO, de buurt, de gemeente en andere betrokken partijen over de toekomst van CIRCL.

– De circulaire principes en waarden van CIRCL te borgen in het beleid en de besluitvorming over Zuidas.

– De participatie en inspraak van bewoners en belanghebbenden te versterken bij de ontwikkeling van Zuidas.

De Wijkraad hoopt met het raadadres de aandacht te vestigen op het belang van CIRCL voor Zuidas en voor Amsterdam. De Wijkraad nodigt iedereen die zich betrokken voelt bij dit onderwerp uit om mee te denken en mee te doen met het schrijven van het raadadres. Samen kunnen we laten zien dat we CIRCL niet willen missen op de Zuidas.